Påhittat fall:
Varg
I ett
forskningsprojekt med varg i de värmländska skogarna så dog många vargar av
anledningar som forskarna inte direkt kunde observera.
Antalet hovdjur i det 800 km2 stora vargreviret minskade också från 4st/ 0,05 km2 till 1st/0,05 km2 (50 000 m2).
Antalet hovdjur i det 800 km2 stora vargreviret minskade också från 4st/ 0,05 km2 till 1st/0,05 km2 (50 000 m2).
I ett annat närliggande lika stort vargrevir, som
forskarna använde som kontrollområde, var vargstammen oförändrad och
hovdjurspopulationen var lika stor som den varit hela obseervationstidentiden.
Beskrivning av området
Forskningsområdet låg i en moränskog med stora
stenblock, som bildade grottor. I en av grottorna fanns den utdöende
vargstammens varggryt.
Varggryt
I avrinningsområdet finns också nedlagda gruvor där man förr bröt järn. Stora slagghögar med koppar och aluminiumslagg låg i öppen dager på stora ytor.
I reviret fanns åtskilliga bäckar och mindre
vattendrag. Vattnet kom från samma avrinningsområde. Under perioden har man
kalkat skogen pga av försurningen av marken och vattnet.
Vad kan ha orsakat hovdjuren och vargarnas snabba
död i det området som forskningsprojektet gjorde observationer på?
Nu ska du börja leta efter orsaker till den snabba
varg och hovdjursdöden.
Fakta om vargen
Varg, gråvarg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över
en stor del av världen. Vargen är det största hunddjuret och en fullvuxen varg
väger vanligen 30 till 50 kg, med extremfall på upp till 90 kg.
En gång i tiden var arten världens
mest spridda däggdjur men har utrotats i stora delar av Västeuropa, södra Asien, i Mexico och
stora delar av Nordamerika.] Varg uppträder främst, men inte enbart, i vildmark. Dess
utbredningsområde har reducerats kraftigt genom avsiktlig förföljelse på grund
av vargens predation av vilt och tamboskap, tillsammans med rädslan för
attacker mot människan. Lokala populationer är fortfarande hotade, främst på
grund av genetiska flaskhalsar på grund av populationsfragmentering. Den
globala populationen är dock inte hotad. Arten har ett relativt stort
utbredningsområde och populationen är stabil och kategoriseras därför som livskraftig av IUCN sedan 2004.
Vargen är ett socialt rovdjur som lever i
familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland även adopterade subadulta (halvgamla)
individer. De lever främst av hovdjur som de jagar genom
kortare utmattningsjakter. Över hela utbredningsområdet är den en typisk toppredator och endast människan
och tiger utgör ett hot.
Genetiska studier visar att vargen är stamfader
till hunden. En mängd underarter är beskrivna men det
faktiska accepterade antalet är under diskussion. I områden där människan och
vargen möts förekommer en mängd folkloristiska uttryck kring, och mytologi och
kultur om vargen, både positiv och negativ.
Global utbredning av varg
Grön färg= finns nu
Röd färg =utrotad
Ekologi
Ibland påträffar man ensamma vargar
i naturen men den vanligaste levnadsformen är flocken eller familjegruppen som
man idag föredrar att kalla den. Vargens flock består av föräldraparet
(alfa-djuren), deras årsvalpar samt tidigare ungar. Antalet beror på födotillgången.
I Sverige är ett normalstort vargrevir mellan 75 000 och 200 000
hektar (det vill säga drygt tio kvadratmil i genomsnitt)
Det är endast alfahonan som löper
och får ungar. Unga vargar är könsmogna först vid två års ålder, men
fortplantar sig i allmänhet inte förrän under sitt tredje levnadsår, och kan
stanna hos föräldrarna fram till dess. Äldre ungdjur hjälper föräldrarna vid
uppfostran av yngre ungdjur. När ungvargarna blir könsmogna lämnar de i
allmänhet flocken och letar efter eget territorium.
Hjortdjur, främst älg, samt ren och rådjur är de viktigaste
bytesdjuren i Skandinavien, men hare, bäver, vildsvin och grävling ingår också.
I Nordamerika lever vargar främst på
hjortdjur, bison och ren. I närheten av människor faller även boskapsdjur,
tamkatter och tamhundar offer för vargar. Unga vargar tar olika insekter (särskilt skalbaggar)
som föda. I perioder med mindre tillgång till föda äter vargar även kadaver och
biologiskt avfall.
Vargen är en ren köttätare, men kan
äta bär och gräs för matsmältningens skull.
Enligt aktuella forskningar behöver
en varg 500 till 800 kg föda per år. I genomsnitt äter en individ två kg
per dag men det finns även längre perioder där vargar hungrar.
En fullvuxen varg kan äta 8-9 kg
kött under en dag.
Enligt de senaste rönen (2006) dödar
en normalstor vargflock mellan 100 och 120 älgar på ett år. Det rör sig då främst om kalvar och ungdjur, samt om äldre älgkor.
Vid en svensk studie utförd av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitets viltforskningsstation i Grimsö där ett antal vuxna
vargar från tio olika revir märktes med GPS-mottagare, studerades vargens sommarjakt i detalj. Det framgick att 96 % av
biomassan bestod av älg. Av 199 vargdödade kadaver var 148 älgar, 9 rådjur, 5
bävrar,10 grävlingar, 6 harar, 20 fåglar (främst orre och tjäder) samt en kalv
från nötboskap. Av älgarna var 133 kalvar och 15 ettåriga älgar. En annan
predationsstudie visade att 43% av rådjursstammen inom ett revir dödades under
vinterhalvåret.
Studier i Norge och vid svenska Grimsö (SLU) visar att ett vargpar kan döda 10-20 älgar i månaden, dvs långt mer än
de kan äta. Det är alltså jaktinstinkten och inte aptiten som styr vargens
jakt. Av ett fällt byte kan en varg vid ett och samma tillfälle äta upp till 11
kg kött. På en älg, som ofta väger 150-500 kg utgör det alltså en bråkdel.
Merparten av kadavret blir liggande men utnyttjas av andra asätare och ibland
av återvändande vargar.
Genom undersökningar utförda av det Skandinaviska
vargprojektet Skandulv vet man att vargarnas sommardiet, om man räknar biomassa
eller mängd föda, till 94 procent består av älg; 51 procent kalvkött och 43
procent övrigt kött (från vuxna).
Det innebär att långt fler kalvar än vuxna djur
blir vargmat, eftersom kalvarna väger mycket mindre än de vuxna djuren. Fem
till sex kalvar dödas för varje älgtjur eller älgko som faller offer för
vargarna. I procent räknat utgör alltså älgkalv 80-83% av vargens totala
födointag.
jaktstrategi:
Älg
Älgen (Alces alces) är världens största nu levande
hjortdjur.
Den förekommer i norra Europa, Asien och Nordamerika. Utöver sin storlek
känns älgen igen på den stora flertaggade kronan hos hannarna.
Den lever vanligen lövskogar eller blandskogar (löv och barrskogar) i tempererat till subarktiskt klimat. Dess föda är växtdelar, som blad och vattenväxter. PÅ vintern äter den mycket gran och tallbarr och unga kvistar av barrträden. Älgen har haft en mycket större global utbredning förr, men jakt och annan mänsklig
aktivitet har minskat populationen genom historien.
Till skillnad från de flesta hjortdjuren så lever älgen till största delen ensam. Älgen är dag-aktiv och förflyttar sig över stora sträckor. Den är oftast sävlig och rör sig långsamt men kan vid fara förflytta sig mycket snabbt och uppvisar om den känner sig trängd aggressivitet.
Den parar sig om hösten då hanar kämpar om specifika honor.
Till skillnad från de flesta hjortdjuren så lever älgen till största delen ensam. Älgen är dag-aktiv och förflyttar sig över stora sträckor. Den är oftast sävlig och rör sig långsamt men kan vid fara förflytta sig mycket snabbt och uppvisar om den känner sig trängd aggressivitet.
Den parar sig om hösten då hanar kämpar om specifika honor.
Älgen ses som ett viktigt jaktvilt på många platser
runt om i världen.
Rådjur
Rådjur (Capreolus
capreolus) är ett litet hjortdjur som förekommer i Europa och Mindre Asien. Benämningen på en
vuxen hane och hona är bock respektive get, ungdjur under första
året kallas kid eller killing, och getter som ännu inte fött kid
kallas för smaldjur.
Rådjur; get och kid (eller killing)
Föda och habitat
Den är en selektivbetare vilket
innebär att den föredrar örter och lövträd och äter bara medan gräs och andra växter med hög fiberhalt i mindre mängd. Rådjuret äter även svamp, särskilt kantareller.
Då den äter mest speciella örter löv
från träd, är den anpassad att utnyttja områdena mellan åker och skog, där den
föda de föredrar finns. De kan utan besvär leva tillsammans med andra hjortdjur
( t.ex. dovhjorten)
Etologi
Rådjurets sociala system kan enklast
beskrivas som att den är ett ensamlevande djur. Geten lever tillsammans med
sina kid under första året i ett begränsat hemområde på cirka 25 till 150 hektars storlek och ses sällan i sällskap med andra vuxna djur, förutom under brunsten.
Den vuxna bocken lever, från cirka 2
års ålder, under cirka 7 månader av året (mars till september) i ett revir som försvaras och vaktas aktivt mot
andra bockar. Storleken på ett sådant revir varierar kraftigt men är i allmänhet
1,5 gånger större än getens.
Under övrig tid på året, oktober
till februari, lever bocken ett stillsamt liv som i mycket påminner om getens.
I jordbrukslandskap kan man dock vintertid se
större grupper av rådjur (10-20 djur) som åtminstone periodvis går tillsammans
då de letar efter föda (mat).
Fortplantning
Rådjurets reproduktionscykel är unik
bland hjortdjuren och består av en så kallad fördröjd implantation och geten har ingen ombrunst. Det betyder att hon bara har en chans att
para sig under brunsten i juli–augusti. Det innebär också att den fördröjda
implantationen efter en framgångsrik parning (då ett eller flera ägg befruktats och genomgått ett antal
delningsstadier) stannar i fosterutvecklingen nästan helt.
Den ”vilan” i fosterutvecklingen upphör i Sverige i månadsskiftet
januari–februari då en normal embryonaltillväxt och implantation (i livmoderväggen) initieras.
Getterna föder därefter mellan 1 och
4 kid efter 10 månaders dräktighet, i maj–juni.
Två kid är det vanligaste och fyra
mycket ovanligt. Kiden följer geten till cirka ett års ålder då de utvandrar
eller lämnar mammans levnadsområde.
Geten blir normalt könsmogen vid ett års ålder men
det är inte ovanligt, vid en dålig start i livet, vid två års ålder.
.
Sjukdomar och dödlighet
Rådjuret, till skillnad från
exempelvis älg, kan inte ställa om matspjälkningen utan behöver
högvärdig föda för att överleva. I områden där vintrarna kan vara hårda kan
rådjuret ha svårt att komma åt föda, och upp till 30–40 procent av stammen kan
dö i svält, framförallt när det ligger djup snö på marken under en längre tid.
Främst slår svälten mot kid, yngre hannar och äldre djur. Stammen har dock god
återhämtningsförmåga, och återgår till tidigare antal efter ett par år.
Virussjukdomar är ovanliga. Några
fåtal fall av elakartad katarrfeber (MCF) har observerats. Detta är en virussjukdom med låg smittsamhet men
hög dödlighet. Bakteriesjukdomar är vanligare, främst listerios (Listeria monocytogenes). Listeriabakterier finns allmänt på
marken och i födan. Vissa fall av listerios hos tamdjur har observerats i
samband med utfodring av ensilage. Sjukdomen uppträder ofta som en allmän
infektion eller som en inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna. Sjuka djur
uppvisar ofta rörelsestörningar som t. ex. cirkelgång. de sjuka djuren får störningar i centrala nervsystemet.
Även fågeltuberkolos, Mykobacterium avium, påträffas ibland hos rådjur, och kan dels ge
upphov till allmän infektion, dels påverka organ som lever, mjälte och
lymfsystem. Hos lymfsystemet kan sjukdomen uppträda i mer kronisk form, främst i tarmens främre
lymfknutor som svullnar upp kraftigt.
I likhet med många vilda djur lider
rådjuren av många parasiter, men de flesta orsakar inga speciella besvär.
Lungmask har påträffats i täta rådjursbestånd, och ger upphov till nedsatt
kondition och hårda, grönaktiga knutor i lungvävnaderna. Framför allt unga djur
är utsatta.
Pälsätande ohyra, främst löss av arten Damalinia
cervi, är ganska vanligt förekommande hos rådjur, men orsakar normalt
endast mindre irritation.
Även lusflugan Lipoptuna cervice kan orsaka
kraftiga angrepp med klåda och håravfall som resultat.
Fästingar är också vanliga; i vissa fall har djur befunnits täckta av cirka 2 000 fästingar.
Fästingar är också vanliga; i vissa fall har djur befunnits täckta av cirka 2 000 fästingar.
Hornen; Den naturliga tillväxtcykeln
hos rådjurens horn styrs av en lång rad hormoner, vilka produceras av
organ som hjärnbihanget, sköldkörteln, binjurarna och testiklarna. Vid störning på något av dessa organ kan cykeln rubbas, vilket gör att basthuden inte fejas av och att basthoen tillväxer ohämmat. Detta leder till att så kallat perukhorn bildas, vilka kan få
sådana storlekar att de hänger ner över ögonen och förblindar djuret. Perukhorn
är relativt vanliga hos rådjur. Även honorna kan drabbas av liknande symptom
vid hög ålder, men de kan feja sina horn.
En stor dödsorsak bland nyfödda kid
är predation (ett jagande djur dödar och äter ett bytesdjur) från räv som kan ta upp mot 30 procent av de nyfödda kiden när de ligger och
trycker i högt gräs.
I trafiken sker mellan 15 000
och 20 000 viltolyckor med rådjur varje år. Framför allt sker olyckorna under sensommar då
brunsten infaller och djuren rör sig mycket.
(Källa Wikipedia)
Kalkning
Varför ska man kalka?
Man kalkar för att motverka att jorden försuras.
Hur sur den är mäts genom pH-värdet. Genom att kalka kan du hjälpa till så att
pH-värdet behålls.
Kalkning påverkar också jordens odlingsegenskaper.
Det kan underlätta hur man brukar vissa jordar och det kan påverka växternas
rottillväxt. Det ökar också tillgängligheten
av fosfor. Vidare motverkas upptag hos
växterna av giftiga tungmetaller, exempelvis kadmium.
Hur mycket ska man kalka?
Hur mycket kalk man bör tillföra för
att höja pH-värdet beror på markens lerhalt och mullhalt. Det behövs mindre
kalk på lätta jordar än på lerjordar för att höja pH-värdet.
(Källa : Jordbruksverket).
Kalkning mot försurning
I syfte att
återställa skador och skydda mot ytterligare försurning pågår i Sverige dels
en omfattande kalkning av sjöar och vattendrag, dels försöksverksamhet med
kalkning av skogsmark.
Kalken upplöses efterhand genom samma slags
vittringsprocesser som i kalkrika marker. På så sätt minskar surheten.
-
Kalkning av
sjöar och vattendrag
Det svenska
programmet för kalkning av sjöar och vattendrag är det största i världen.
Genom kalkningen har cirka 7 800 sjöar och 12 000 km vattendrag, ofta hela
vattensystem, räddats eller fått chansen att repa sig efter försurningens
skadeverkningar.
Efter bara
några år är emellertid större delen av den kalk som tillförts en sjö
förbrukad. Det sura nedfallet fortsätter och därför är kalkning något som
måste pågå ständigt eller i varje fall upprepas regelbundet allteftersom det
kalkade vattnet byts ut mot nytt, surt vatten. Även när det sura nedfallet
minskat rejält kan behovet av kalkning kvarstå under lång tid, eftersom flera
decenniers nedfall till stor del ligger lagrat i marken och successivt
tillförs sjöar och vattendrag.
Idag är det få
som ifrågasätter nyttan av att kalka de sjöar och vattendrag som försurats
genom mänsklig påverkan. Ibland kalkas dock även naturligt sura sjöar.
Omdiskuterat
är också att sprida kalk på våtmarker, i syfte att förbättra vattnet i
sjöarna, eftersom vitmossor och andra organismer påverkas negativt.
Idag sprids
cirka hälften av kalken med helikopter.
En tredjedel
sprids från specialbyggda båtar medan resten portioneras ut via så kallade
doserare i rinnande vattendrag. Vattenkemiska och biologiska
provtagningsprogram är kopplade till varje enskilt kalkningsprojekt.
Markkalkning
Även
försurningsförloppet i marken kan motverkas genom kalkning. Då ökar pH-värdet
samtidigt som förekomsten av fria aluminiumjoner minskar.
Kalken kan ses som ett filter i skogsmarkens övre
skikt, som förmår att fånga upp och neutralisera framtida surt nedfall innan
det kommer åt att laka ut jorden och/eller lösa ut giftigt aluminium.
Effekten av
den pålagda kalken rör sig långsamt ner i marken, ungefär en centimeter per
år, men kvarstår å andra sidan under lång tid framåt. På lång sikt har
markkalkning positiv effekt på försurade ytvatten. En dos på 3-5 ton kalk per
hektar beräknas med dagens nedfall i södra Sverige skydda marken mot
försurning i 20-30 år.
I
forskarkretsar är de flesta överens om att den fortgående utarmningen av
marken som försurningen orsakar är mycket oroande. Men det råder delade
meningar om nyttan av kalkningen är större än riskerna.
Det finns ett
läger som, kort sammanfattat, anser att kalkningen riskerar att öka
kväveläckaget, skada markvegetationen, störa bildningen av mykorrhiza och öka
förekomsten av rotröta, samt att försurningens skadeeffekter överdrivs -
fördelarna uppväger inte nackdelarna.
Det andra lägret varnar för att markförsurningen
håller på att gå så långt att permanenta skador uppstår. Gör vi ingenting nu
kan det bli för sent, eller i alla fall mycket dyrt, att säkerställa markens
produktionsförmåga och den biologiska mångfalden.
I Sverige har
markkalkning bedrivits som försöksverksamhet sedan 1989.
Vitalisering
och vedaska
Ett sätt att
motverka försurningens effekter i marken kallas ofta vitalisering.
Då sprids
vedaska, i form av pellets, ibland i kombination med kalk. Syftet är inte
bara att höja pH-värdet utan också att ersätta de näringsämnen som lakas ut
av försurningen och/eller försvinner när biomassa skördas.
Många ser
återföringen av aska som en förutsättning för ett långsiktigt hållbart
skogsbruk, men även här finns skeptiska röster som menar att de långsiktiga
konsekvenserna måste klarläggas innan en storskalig spridning påbörjas.
Från mitten av
90-talet fram till 2003 spreds aska i kombination med kalk framförallt i
Skogsvårdsstyrelsens regi men i dagsläget (2007) sprids majoriteten av askor
av entreprenörer och skogsbolag. Återföring av aska tog fart under 2004,
framför allt i södra Sverige.
Vatten från
egen brunn
Kalkning har
också satts in för att avhjälpa försurning av grundvattentäkter. Ett alltför
surt dricksvatten utgör en hälsorisk, framför allt genom att syran kan lösa
ut skadliga metaller från ledningssystemet.
Det är främst
i grunda, grävda brunnar i Syd- och Västsverige som vattnet kan ha låga pH-värden.
I sådana fall har kalk tillförts antingen direkt i brunnen eller (dock med
mer begränsad effekt) på marken i vattentäktens omgivningar.
Källa: AirClim Luftförorenings- och klimatsekretariatet. (Fältbiologerna, Jordens vänner, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar