torsdag 10 oktober 2013

Linne´, Haeckel, Darwin och några historiska perspektiv på naturvetenskapliga teorier.

Linne` känner ni alla till då vi bor i Uppsala. men vad är han känd för?

 - Jo, han hitta på ett system så man kunde namnge växterna och djuren och se om de var släkt eller inte.


                                      Carl von Linné



De systematiska reglerna som Linné uppfann var inte de enda tänkbara och inte heller nödvändigtvis de bästa. Men Linné hade med sin outtröttliga arbetsinsats beskrivit samtliga arter efter ett systematiskt regelverk. Detta har ingen annan klarat vare sig förr eller senare. Därför bestämdes det att Linnés arbeten skulle utgöra startpunkten för det internationella systematiska regelverket som med några ändringar fortfarande är i bruk. Närmare bestämt utgör Linnés bok Species lantatum 1753) den första publikationen med giltiga beskrivningar av växter medan den tionde utgåvan av systema naturae 1758) är den första publikationen med giltiga beskrivningar av djur (tillsammans med Svenska spindlar 1757) av Carl Alexander Clerck).
Vid sidan av oräkneliga artnamn har några av Linnés regler bevarats:
  • Alla arter har ett vetenskapligt namn med två delar (släktnamn plus art).
  • Alla nya arter ska beskrivas i en tryckt publikation med angivelser om diagnostiska egenskaper, fyndplats, en allmän beskrivning med mera.
  • Alla beskrivningar av nya arter ska ange en typ, det vill säga ett konserverat exemplar, som bevaras på en angiven plats (vanligtvis en naturhistorisk samling vid ett museum), så att det kan undersökas av andra systematiker.
  • Alla arter ska klassificeras i högre kategorier.
Källa: Wikipedia


Linne la märke till att en art av blomma öppnade sig för solen vid ett visst klockslag, en annan blomart vid ett annat. Han gjorde då en blomklocka- där blommornas öppna kalkar (kronblad) visade hur mycket klockan var. 

Linne är nog den mest kände svensken igenom historien. Han levde mellan 1707- 1778. 

____________________________________________________________________


Haeckel 

Ernst Heinrich Philipp August Haeckel, född 16 febr 1834 i Potsdam, död 9 aug 1919 i Jena var en framstående tysk biolog, naturforskare, filosof, läkare, professor, fritänkare och konstnär, som var mycket inflytelserik i både forskningen och kulturlivet kring förra sekelskiftet. Han upptäckte och beskrev tusentals arter, byggde upp stamträd för alla livsformer och myntade många termer i biologin, som t.ex. ekologifylumfylogenistamcellerantropogeni.... Han var tidigt anhängare av Darwins evoutionslära och spelade en mycket stor roll för att sprida denna i Tyskland. Han får anses som en av embryologins grundare. 

Han är även känd för sin omdiskuterade teori att  individens utveckling (ontogenin). Han gick på nytt igenom  släktets utveckling eller evolutionen (fylogenin), som har haft mycket stor betydelse för biologin.

Haeckel fascinerades också av skönheten i naturens former och har också publicerat över hundra detaljerade illustrationer av olika livsformer, fr.a. i sitt berömda verk "Kunstformen der Natur" 1904, som fick inflytande på den samtida konsten. Han är också känd som populärförfattare och reseskildrare. Som filosof skrev Haeckel bestsellern "Die Welträthsel" ("Världsgåtan") 1895-99, och hans filosofi att " allt är ett och allt hänger ihop"  fick betydande genomslag. Han arbetade också för rätten att undervisa om evolutionen.

Källa: Wikipedia 


                          Illustration havsanemoner Haeckel 



Kiselplankton (tror jag) i havet Haeckel 


                                  Maneter i havet Haeckel

Teorin om rekapitulation, som också kallas den biogenetiska lagen eller embryologiska parallellismen uttrycks ofta i Haeckles embryologiska bilder. Det är ett biologiskt antagande att i utvecklingen från ägg- embryo till vuxen, går djur igenomstadier som motsvarar lägre stadier i djursläktets evolutionen. 






Illustrationerna sägs vara tillrättalagda för att passa in i den teorin som Haeckel förespråkade. 

_________________________________________________________________________________________

Darwin
Darwin var 9 år när hans mamma dog - Han fick gå i skola i ytterligare 9 år för att sedan gå på univeristet och läsa medicin. Han uppskattade att följa med sin pappa och hjhälpa honom när han undersökte och botade sjuka i de fattiga distriktet. 
Han kom till universitetet men tyckte föreläsningarna var tråkiga och blev rädd och skärrad då de skulle börja skära i människor. 
Han sökte sig till andra nöjen och träffade en frigiven svart slav, John Edmonstone, som lärde honom att stoppa upp djur så de såg levande ut. Han försummade sina medicinstudier och hans pappa började bli upprörd då han betalde för Darwins studier. 
Men Darwin ägnade sig åt att sätta in rätt planta vid rätt familj på University museum, istället för att läsa medicin. 
Hans pappa skickade honom till ett annat universitet - han skulle läsa till präst. Men Darwin tyckte bättre om att rida och öva sig i att skjuta än att läsa. Han började samla skalbaggar - som var på modet då. 

Han blev senare erbjuden att följa med som naturalist ( botaniker, zoolog - geolog ) på skeppet HMS Beagle, mer som "sällskap" än som samlare av olika arter. han tackade ja, men hans pappa tyckte det var slöseri med tid. Han lät sig övertalas och fyra veckor senare åkte Darwin med skeppet mot Sydamerika. Darwin skulle vara borta i 2 år, men resan blev 5 år lång. 



Han gjorde många, för honom, märkliga fynd. Han hittade snäckskal uppe på bergstoppar, han grävde ut främmande djur ur berg och och började ana att land hade höjt sig på de platser han undersökte. Darwin såg inte heller att det fanns något avstånd, som inte kunde bryggas över, mellan människor och djur och hade inte svårt att umgås med urinvånare på de platser Beagle besökte. Det gjorde också att han såg urinvånarna mer som människor där den kulturella utvecklingen inte kommit lika långt som i England, än som en underlägsen människoras. 
Skeppet gjorde strandhugg vid Galapagosöarna ( de ligger utanför Ecuadors kust i Stilla havet) 









Han upptäckte att finkarna på öarna skilde sig något från varandra vad gällde näbbarna form och näbbstorlekarna. Han drog slutsatsen att näbbformen skilde sig beroende av vad finkarna hade som huvudsaklig föda och var deras naturliga miljö fanns ( om de helst var i träd eller helst på marken t.ex.). 
Han funderade mycket över om en art kunde övergå i en annan beorende av omgivningen. 






Under de 5 år han var borta sköt han många djur och fåglar som han förberedde så de kunde stoppas upp då han kom tillbaks till England. Han pressade också en del växter. han började sortera sina samlingar då han återkom till England, men han hade vunnit ett gott anseende och rykte för sina iakttagelser och berättelser om geologi och just finkarna på galapagosöarna. Alla ville ha honom som föredragshållare, eller att han skulle skriva artiklar i tidningar. Darwin kände av pressen och blev sjuk. han färdigställde dock en geologibok om Sydamerikas bergsmassiv och började skriva om sina fynd. Han började nu fundera över och skriva ner att han antog att artena anpassade sig till den natur de befann sig i. han kalladde det det naturliga urvalet. Hans teori var att de fåglar som levde på Galapagosöarna hade utvecklat sin näbb beroende på födan. De individer som hade näbbar som stämde med den föda som fanns på ön överlevde, De osm hade en annan näbb dog. För nästa generation fåglar fanns deet nu bara en näbbform som var anpassad för födan på ön. Alltså blev de anlagen framträdande, medan de fågelungar som föddes med en annan näbbform dog. 

"Då många flera individer av varje art föds än möjligt kan överleva, och då, följaktligen, det finns en ofta återkommande kamp för tillvaron, följer det att varje varelse, om den varierar aldrig så lite på något sätt som är gynnsamt för den själv, under livets komplexa och ibland varierande villkor, kommer att ha en bättre chans att överleva, och därmed bli naturligt utvald. Från den starka principen om arv, kommer varje urvald variant tendera att fortplanta sin nya och modifierade form "


"Det finns storhet i denna syn på livet, med dess olika makter, som ursprungligen andats in i några få former eller i en, och att, medan denna planet har fortsatt att rotera enligt den fasta lagen om tyngdkraft, från en så enkel början ett ändlöst antal av de mest vackra och underbara former har utvecklats och håller på att utvecklas".

Ur "Arternas Uppkomst" Darwin 

Källa: Wikipedia 


Teckningar som Darwin gjort: 




Ett foto på Catasetum 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar