Det här inlägget handlar om en jämförelse mellan växter och djur som lever på västkusten ( västerhavet) och i Östersjön. De kommer också att beskrivas utifrån funktioner.
Angående den stress som Östersjön utsätter olika organismer för.
Östersjön har över tid ibland varit sötvattensjö, ibland havsvik och ibland, som nu ett brackvatteninnanhav. De arter som levde här då östersjön var en havsvik finns kvar, trots att salthalten i östersjöns vatten bara är en femtedel av Atlantens. Att salthalten är låg beror till stor del på de älvar som mynnar ut i Östersjön och att utloppet är så trångt.
Nya arter fortsätter att komma in i Östersjön, men nu är det mest sötvattenarter som invandrar på naturlig väg via floder och älvar eller som kommer som barlast på skepp från andra kontinenter som de Stora sjöarna i Nordamerika.
Blåmussla
Blåmusslan filtrerar växtplankton och djurplankton genom sin inströmningöppning. Den för ut avfall genom utströmningsöppningen.
Östersjömusslan överlever betydligt bättre än västkustens musslor i låga salthalter.
Östersjömusslan kan inte motstå sjöstjärnornas attacker, då arten levt i Östersjön i mer än 8000 år och inte varit utsatt för sjöstjärnor som predatorer (rovdjur).
Sea- stars eating mussles
Blåmusslor på Västkusten kan förflytta sig om de känner lukten av sjöstjärnor. När en sjöstjärna äter en mussla, lägger den sig över den och tvingar upp blåmusslans skal. När det finns en liten glipa i skalet välter sjöstjärnan ut sin mage in i glipan. Magsafterna förstör musslans muskel och innehåll. När hela musslan blivit juice suger sjöstjärnan in sin mage igen och lämnar det tomma blåmussleskalet. Det kan du se på youtubeklippet ovan. Det osm ser ut som en tunn hinna är sjöstjärnans mage, som den vänt ut och in på.
Så här äter blåmusslan.
Blåmussla som filtrerar vatten och äter växtplankton. Östersjömusslan och blåmusslan i Östersjön växer långsammare, men är duktiga filtrerare. Då de förekommer i stort antal ( de har inga kräftdjur och sjöstjärnor som äter dem) och en enda mussla kan filtrera flera liter vatten/ timme och alla musslor som finns i Östersjön filtrerar hela vattenvolymen (20 000 kubikkilometer) varje år. Förekomst av ejdrar beror troligen på att ejdern har musslor som huvudnäring.
Då musslorna filterar så mycket vatten används de som miljöindikatorer och analyseras i avseende på miljögifter.
Då Östersjömusslan och blåmusslan i Östersjön blir mer stessade av den låga salthalten växer de också långsammare än sina artfränder på västkusten.
På västkusten kan musslorna bli 10 cm långa, i Östersjön högst någon cm.
Då blåstången i Östersjön utsätts för samma stress som blåmusslan, blir den också mindre. Blåstången har färre arter som bor eller gömmer sig i den då den är i havet i Östersjön än då den finns i havet på västkusten.
Beskriv blåstången (rita gärna) och beskriv vilka djur och alger som gömmer sig i tångruskan.
Använd länken: Under ytan i Östersjön. http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/skoldokument/Under_ytan_i_Ostersjon.pdf. Sök på sidan efter vilka djur och plankton som trivs i blåstången. Beskriv dem och rita dem. ANvänd kartan nedan och beskriv var blåstången finns.
Jämför blåstången på Västkusten med blåstången i Östersjön. Skriv ner skillnaderna i artrikedom och varför skillnaden finns.
Blåstångens utbredning
Den gröna färgen visar var blåstången finns.
Orange färg visar var smaltången finns.
Gul färg visar var sågtången finns på svenska kusterna. Inga uppgifter om sågtången från andra länder.
Forskning och framsteg: http://fof.se/tidning/2007/3/snabb-evolution-i-ostersjon
Tedengren.M Havet.nu http://www.havet.nu/dokument/HU20083blamussla.pdf
Tångbloggen: https://tangbloggen.com/ stockholms universitet,
Vattenkikaren.se http://www.vattenkikaren.gu.se/fakta/biotop/musseeko/musseeko04.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar