Är det nödvändigt att gödsla åkern för att få mat?
För att växterna ska kunna ta
upp mineralämnena krävs det att den odlade jorden har närsalterna tillräckligt
löst bundna så att växterna kan ta upp dem. Då bonden skördar tar han bort dels
kornen, men också stråt (halmen) från fälten. Om korn och halm fått vara kvar hade
de närt fälten med mineralämnen. Då bonden tar bort grödan genom skörden måste
den ersättas på något sätt, annars blir marken utarmad. Bonden gödslar då
åkern.
För 200 år sedan födde ängen åkern genom att
ängsbruket (man liade gräset med dess örter och hamlade träden) gav boskapen
vinterfoder i form av hö och löv. Vinterstallade djur gav gödsel. Gödseln
gjorde åkern fruktbar. Utan äng och boskap upphörde åkern att producera säd,
rovor och potatis. Ängen var åkerns moder.
Idag väljer
bonden om hen vill köpa gödsel eller, om hen har djur på gården, gödsla med
djurens fekalier eller bli kontrakterad att ta hand om reningsverkens gödsel.
Att gödsla åkrarna i Sverige är
alltså nödvändigt. Bonden "tar bort" närsalter då han skördar
och den näringen måste ersättas
för att åkern inte ska bli utarmad.
Man kan berika jorden genom vall med
ärtväxter och klöver. Rötterna i dessa växter kan plocka upp kvävet ur luften
och fixera det ner till jorden. Om bonden då plöjer ner vallen så berikas
jorden dels av den kvävefixering som tillkommit, dels genom att växterna
förmultnar. Men man brukar låta en vall stå i två år. Det ena året låter man
korna beta där eller skördar och torkar eller jäser vallen till foder. Det
andra året låter man korna beta innan man plöjer ner vallen.
Om bonden gödslar på åkrarna med
handelsgödsel eller natur-gödsel så rinner en del av gödslet med regnvatten ner
i grund-vattnet och vattendragen (det kallas läckage), som flyter ut i havet.
Algerna kommer till dukat bord.
För att hindra läckaget av närsalter
behöver bonden tänka mer på hur han ska behålla näringen i jorden på gården..
Vi har tidigare beskrivit att den
moderna bonden kan, med hjälp av GPS och jordprover ge bra givar till
åkern.
Bonden importerar handelsgödsel som
tillverkats i andra länder, vilket innebär långa transporter. Handelsgödslet
slösar på jordens resurser vid framställningen och fosfor och kalium kan inte
brytas i oändlig tid.
Sveriges bönder använde år 2007 731.000 ton handelsgödsel. Det är en
minskning om man jämför med 1990, men då behöver man lägga till att många
småbönder slutat i yrket då det inte är lönsamt. Det betyder att åkerarealen
också minskat. Förbrukningen / ha (hektar=10.000 kvadratmeter) av handelsgödsel
har däremot ökat.
Den som gödslar med naturgödsel har
inte samma möjlighet att fördela sin gödsel över åkern. Det kan också finnas en
prioritet att växterna tycker bättre om naturgödsel än handelsgödsel och
införlivar den naturliga kogödseln snabbare. Forskning finns och har funnits om
huruvida jordbakterier och jordorganismer föredrar naturligt gödsel, men några
helt tydliga forskningsresultat finns ännu inte.
Forskning har däremot visat att
mullhalten (mull=matjord) ökat på ekologiska kretsloppsgårdar.
Vi vet att kväve, fosfor och kalium
läcker ut från åkrarna, även om ingen kan härleda vilken bondgård det läcker ut
ifrån. Därför kallas utsläppen för diffusa (diffus har närsläktade ord som vag,
oklar, otydlig oskarp).
Varför gödsla skogen då?
Skogsbruket - alltså de som tar
hand om träden och bestämmer när de ska huggas ner för att bli virke eller
papper har ökat gödslingen av kväve över skogarna. Det beror på att de vill att
träden ska växa fortare så att det blir mer lönsamt att bedriva skogsbruket. De
luftburna föroreningarna från t.ex. Ruhrområdet i Tyskland (ett område med
mycket industrier) eller Englands industriområden bär med sig kväve - som faller ner i
form av regn, mestadels över sydvästra Sverige, men också till stor del över
Östersjön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar