söndag 21 april 2013

katten på råttan och råttan på repet - vem som är högst och lägst i näringskedjan . och hur en sådan kan se ut

Morgornperiod torsdagen den  21 augusti 2014 . Uppsala waldorfskola klass 9  




 


                            Torsken i Östersjön äter 






                     Skarpsill, som äter 






              djurplankton som äter 







                               växtplankton. 


Om nu torsken minskar, ökar skarpsillen och äter mer djurplankton. Om djurplankton minskar så ökar växtplankton och det finns större möjlighet för algblomning.  

Alla har en relation till varandra och är direkt eller indirekt beroende av varandra-  ytterst är de alla beroende av rent vatten. 

Vad händer med fisken då den får i sig sig djurplankton, som har ätit växtplankton ur en miljöaspekt?  


Växtplankton tar upp olika miljögifter t.ex. dioxin. 

Dioxin bildas då man tillverkar klorprodukter t.ex. klorin och andra rengöringsmedel som bleker kläder när vi tvättar och/eller desinficerar (dödar bakterier och andra mindre organismer som vi inte ser med blotta ögat) när vi städar (toaletter, badrum osv.). Vi häller ut skurvattnet eller spolar av rengöringsmedlet med vatten. som rinner ner i avloppet och ut i vattendragen och når slutligen haven,  

Dioxiner bildas också vid sopförbränning och rinner via grundvattten och vattendrag ut i haven. Dioxiner i höga doser skadar hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge störningar i hur man beter sig. 

Dioxinerna misstänks påverka immunförsvaret (motståndskraften mot sjukdomar), fortplantningsförmågan (alltså förmågan till samlag och att bli med barn), hormonsystem ( hormonerna är bärare av signaler som styr många processer i kroppen t.ex. ämnesomsättningen (t.ex hur jag smälter maten), tillväxten, salt- och vattenbalansen, könsmognad, sexualdrift och fortplantning) samt kan orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även orsaka så kallad klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet. 

Dioxinen vandrar från växtplankton till djurplankton, till skarpsillen, till torsken.










OM dioxinhalten i 1000 kg växtplankton,  så förändras inte dioxinhalten i djurplankton,  eller skarpsillen,  eller torsken, trots att mängden kilo djurplankton eller fiskkött minskar. (För att få ett kilo torsk behövs alltså 1000 kg växtplankton eller 100 kg djurplankton eller 10 kg skarpsill, men dioxinhalten förändras inte i de olika nivåerna). 'Det betyder att ju högre upp i näringskedjan jag kommer desto mer dioxin samlas i djuren. Om människor äter av fiskköttet får de i sig dioxinen som samlas i fettvävnader. Vi behöver fettvävnader för att alla våra inre organ ska fungera normalt. 



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar