onsdag 24 april 2013

handelsgödsel





Olika kvävegödsel som finns eller funnits i handelsgödsel: 
Ammoniumnitrat NH4NO3  är ett lättlösligt salt (ingick förr i handelsgödsel).  

Ammoniak (NH3) en färglös, giftig och illaluktande gas, som framställs åt kemiindustrin för bl.a. producera gödselmedel och sprängämnen. Ammoniak används i större kylanläggningar. I vattenlösningar är den en stark bas.

Salpetersyra (HNO3) en färglös vätska. Det är en stark syra som då den reagerar med metaller (t.ex. järn eller koppar) bildar nitrater. Salpetersyra används som råvara för tillverkning av gödsel och sprängämnen.

Idag använder man sig av kväve ur luften för att tillverka handelsgödsel. Produktionen av syntetisk ammoniak förbrukar cirka 5% av världens naturgas, vilket är något under 2% av världens energiproduktion.

När man producerar handelsgödsel av kvävgas binder man den antingen till kväve igen, eller till fosfor eller kalium för att den ska få en fast form. Växterna växer bra om fosfor, kväve och kalium är i förening tillsammans.

Kalium och fosfor kommer från gruvor eller saltsjöar (t.ex. Döda havet). De resurserna är begränsade. Kvävekällorna är  outtömliga, då kväve utgör 78% av de atmosfäriska gaser. Men det krävs mycket energi för att göra handelsgödsel. Det tillverkas inte bara av naturgas kan man använder fossilt bränsle (olja) och kol också. Oljan, naturgasen och kolet är naturresurser som tar slut en dag. De är ändliga.

Idag använder man sig av kväve ur luften för att tillverka handelsgödsel. Produktionen av syntetisk ammoniak förbrukar cirka 5% av världens naturgas, vilket är något under 2% av världens energiproduktion.

När man producerar handelsgödsel av kvävgas binder man den antingen till kväve igen, eller till  fosfor eller kalium för att  den ska få en fast form. Växterna växer bra om fosfor, kväve och kalium är i förening tillsammans.

Kalium och fosfor kommer från gruvor eller saltsjöar (t.ex. Döda havet). De resurserna är begränsade. Kvävekällorna är outtömliga, då kväve utgör 78% av de atmosfäriska gaser. Men det krävs mycket energi för att göra handelsgödsel. Det tillverkas inte bara av naturgas utan man använder fossilt bränsle (olja) och kol också. Oljan, naturgasen och kolet är naturresurser som tar slut en dag. De är ändliga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar